
MEMBERSHIP - CS EXECUTIVE - PAST EXAM Q-A 

Q. A Limited Liability Partnership can become member in a company incorporated under the
provisions of the Companies Act, 2013.(June 17)

Answer 

Subject to the Memorandum and Articles, any sui juris (a person who is competent to 
contract on its own behalf) except the company itself, can become a member of a 
company. 

Yes, Limited Liability Partnership, being an incorporated body and separate legal entity, 
under the statute, can become a member of a company. 
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Q. A trade union of auto drivers applied for shares in the fresh issue of a company. The
company rejected the application, however, the Company was ready to allot shares in the
Joint names of the members of the trade union. But the trade union members wanted the
shares to be allotted only in the name of the trade union. Whether the rejection by the
company to allot shares in the name of the trade union is justifiable?

Dec 2018 OS 4 marks 
Ans: 

A trade union registered under the Trade Union Act, 1926 can be registered as a member and 
can hold shares in a company in its own corporate name [All India Bank Officers 
Confederation v. Dhanlakshmi Bank Ltd., (1997)].  

Hence, a registered trade union can become members of a company. 

If the Auto drivers association is a registered trade union then the rejection by the company to 
allot shares in its name is not justifiable.  

But if it is not registered, then the members of the association can hold the shares in their joint 
names only and shares cannot be allotted in the name of the trade union. 
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Q. A member of an incorporated company becomes insolvent. He claimed right to vote and
receive dividend from the company. Referring to the provisions of the Companies Act, 2013
discuss whether his claim is valid.

Dec 2018 NS 3 marks 

Ans: An insolvent may be a member of a company as long as he is on the register of members. 

  He is entitled to vote, but he loses all beneficial interest in the shares and company will pay 
dividend on his shares to the Official Assignee or Receiver [Morgan v. Gray, (1953)].  

Hence his claim is invalid and his dividend shall be paid to official assignee 
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Q. A holder of a Global Depository Receipt is a member of the company. Comment

June 2019 OS 5 marks 
Ans: 

As per Section 2(55) of the Companies Act, 2013, member in relation to a company means: 

(i) the subscriber to the memorandum of the company who shall be deemed to have
agreed to become member of the company, and on its registration, shall be entered
as member in its register of members;

(ii) every other person who agrees in writing to become a member of the company and
whose name is entered in the register of members of the company;

(iii) every person holding shares of the company and whose name is entered as a
beneficial owner in the records of a depository;

Since, holder of Global Depository Receipts is neither the subscriber to the Memorandum nor a 
holder of the shares, his name cannot be entered in the Register of Members.  

Therefore, a holder of Global Depository Receipts cannot be called a member of the company. 

The Overseas Depository Bank as referred in the ‘Scheme’ is neither the Depository as defined in 
the Companies Act and the Depository Act nor holding the share capital, therefore, it cannot be 
deemed to be a member of the company.  

A holder of Global Depository Receipts may become a member of the company only on 
conversion of the GDR into underlying equity shares after following the procedure provided in 
the “Scheme”/ provisions of the Companies Act, 2013. 
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Q. Every shareholder of a company is known as member while every member may not be 
known as shareholder. Comment 

June 2019 NS 5 marks 
Ans:  

A company is composed of, members, though it has its own separate legal entity. The members 
of the company are the persons who, constitute the company as a corporate entity. 
 
In the case of a company limited by shares, the shareholders are the members. The terms 
“members” and “shareholders” are usually used interchangeably being synonymous, as there 
can be no membership except through the medium of shareholding.  
 
Thus, generally speaking every shareholder is a member and every member is a shareholder. 
 
However, there may be exceptions to this statement, e.g., 

1. In case of sale of shares, the seller continues to be member untill the buyer gets his name 
registered in register of members, though seller is not a shareholder once he has given the 
delivery of shares to the buyer. 
2. In case of sale of shares, the BUYER is NOT a member untill the buyer gets his name 
registered in register of members, though he is a shareholder once he receives the delivery 
of shares from the seller. 
3. In case of death of original member, the deceased member continues to be member till 
his name appears in the register of members, though he is not a shareholder. On the other 
hand, his legal heirs are shareholders but not the members till they get their name registered 
in register of members. 
4. In case of INSOLVENCY of original member, the original member continues to be 
member till his name appears in the register of members, though he is not a shareholder 
because the possession of his shares is taken by official assignee. 
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Q. Ram Singh is a shareholder of Alexandra India Ltd. The Board of directors of the company are 

of the view that the conduct of Ram Singh has been detrimental to the interest of the 
company. Further, the Board also noted that Ram Singh is director in a company which is a 
competitor company of Alexandra India Ltd.  
 
The Articles of Association of Alexandra India Ltd. permit expulsion of members.  
 
The Board unanimously decided to expel Ram Singh from the company. Discuss the relevant 
provisions of Companies Act, 2013 in this regard.  
 
If Ram Singh files a case against the Board whether he will win the case ? 

Dec 2019 NS 5 marks 
Ans:  

A controversy has arisen as to whether a company had powers to insert an article in its 
Articles of Association relating to expulsion of a member by the Board of Directors of the 
company where the directors were of the view that the activities or conduct of such a 
member was detrimental to the interests of the company. 

 
The Department of Company Affairs (now, Ministry of Corporate Affairs) clarified that an 
article for expulsion of a member is opposed to the fundamental principles of the Company 
Jurisprudence and is ultra vires the company, the reason being that such a provision will be 
against the provisions of the Companies Act relating to the rights of a member in a company, 
the powers of the CG as an appellate authority under Section 111 of the Old Act and the 
powers of the Court under Sections 107, 395 and 397 of Old Companies Act, 1956. 

 
These sections correspond to sections 38, 58, 48, 235 & 241 of the Companies Act, 2013 
respectively having the same impact as earlier provisions.  

 
Further, according to Section 6 of the Companies Act, 2013, the Act shall override the 
Memorandum and Articles of Association and any provisions contained in these documents 
repugnant to the provisions of the Companies Act, 2013 shall be void. 
 
Therefore, any assumption of the powers by the Board of Directors to expel a member by 
alteration of Articles of Association shall be illegal and void. 
 
The Supreme Court in the case of Bajaj Auto Ltd. v. N.K. Firodia [1971] 41 Com Cases 1 has 
laid down the law as to the conditions on the basis of which directors could refuse a person 
to be admitted as a member of the company. The principles laid down by the Supreme Court 
in this case, even though pertain to the refusal by a company to the admission of a person 
as a member of the company, are applicable even with greater force to a case of expulsion 
of an existing member.  
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As, under Article 141 of the Constitution, the law declared by the Supreme Court is binding 
on all courts within the territory of India, any provision pertaining to the expulsion of a 
member by the management of a company which is against the law as laid down by the 
Supreme Court will be illegal and ultra vires. 
 
In the light of the aforesaid position, it is clarified that assumption by the Board of directors 
of a company of any power to expel a member by amending its articles of association is illegal 
and void. 
 
If Ram Singh a files a suit against the company or the directors he will certainly win the case, 
as expulsion of a member is illegal and void as per the Companies Act 2013. 
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Q. Reliable Ltd. holds 75% of the paid-up share capital in Trust Ltd.  

             Board of directors of Trust Ltd. decides and resolves to hold 10% of the paid-up share 
capital in Reliable Ltd. The Board's proposal was also approved by Trust Ltd. in its general 
meeting. 

             However, certain members of Trust Ltd. objected to the decision on the ground that both 
the Board's proposal and the resolution of the general meeting are in violation of the 
provisions of the Companies Act, 2013. Examine. (Dec ’15)      
    

Ans - 

Section 19 of Companies Act, 2013 provides that no company shall, either by itself or 
through its nominees, hold any shares in its holding company and no holding company 
shall allot or transfer its shares to any of its subsidiary companies and any such allotment 
or transfer of shares of a company to its subsidiary company shall be void.  

Further this shall not apply in following cases:  

(a) where the subsidiary company holds such shares as the legal representative of a 
deceased member of the holding company; or 

(b) where the subsidiary company holds such shares as a trustee; or  

(c) where the subsidiary company is a shareholder even before it became a subsidiary 
company of the holding company:  

In the present case Trust Ltd. is the subsidiary of Reliable Ltd. which is holding 75% of the 
paid-up share capital of Trust Ltd.  

It does not fall in any of the exceptions given above.  

A subsidiary cannot hold shares in its holding company. Hence, the objection raised by 
some of the members that company is in violation of the provisions of Companies Act, 
2013 is correct.  
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Q.         ABC Ltd. holds 75% equity share capital of DEF Ltd. and controls composition of Board of 
Directors of DEF Ltd.  

             ABC Ltd. goes for public issue for raising further share capital. Board of Directors of ABC 
Ltd. allot 10% of the issue to DEF Ltd.  

             Referring to the provisions of the Companies Act, 2013, examine the validity of Board’s 
decision to allot 10% of issue to DEF Ltd.  

             DEF Ltd. holds certain number of shares as a legal representative of a deceased member 
of  ABC Ltd. and has a right to vote at a general meeting of ABC Ltd. in respect of such 
shareholding, will this right be affected by issue of 10% to DEF Ltd. by  ABC Ltd. ?(Dec’17) 

Ans. 

In accordance with the provisions of the Companies Act, 2013, as contained in Section 
19(1), a subsidiary company shall not either by itself or through its nominees hold shares 
in its holding company and no holding company shall allot or transfer its shares to any of 
its subsidiary companies and any such allotment or transfer of shares of a company to its 
subsidiary company shall be void.   

Therefore, ABC Limited cannot allot 10% shares of public issue to DEF Limited, in view of 
the above provisions. Allotment of shares to DEF Limited shall be void.  

Further, in the following circumstances, where a subsidiary can hold the shares of its 
holding company: - 

1. Where the subsidiary company holds such shares as the legal representative of a 
deceased member of the holding company; or  

2. Where the subsidiary company holds such shares as a trustee; or  

3. Where the subsidiary company is a shareholder even before it became a subsidiary 
company of its holding company.  

The subsidiary company, however, as referred above shall have a right to vote at a 
meeting of the holding company only in respect of the shares held by it as a legal 
representative or as a trustee.   
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Q. Virat, a person of 21 years of age is pursuing MBA (Finance) course at a reputed recognized 
business school. He is not a shareholder of Grow (Pvt.) Ltd. He wishes to inspect the 
register of investments in securities not held in company's name and annual return of 
Grow (Pvt.) Ltd. He also wants to take copies thereof. Examining the relevant provisions 
of the Companies Act, 2013; advise. Virat whether he would be successful in this regard.                                    
(June’16)      

Answer 

Section 187 read with rule 14 of Companies (Meetings of Board and its Powers), Rules, 
2014 provides that every company shall maintain Register of Investment in securities not 
held in company's name in Form MBP-3.  

Sub-section 3 of the section provides that such register shall be open to inspection by any 
member or debenture holder of the company without any charge during business hours 
subject to such reasonable restrictions as the company may by its articles or in general 
meeting impose.   

Thus, in the given case Virat who is not a member of the company is not eligible to inspect 
the Register of Investment in securities not held in company's name.  

Section 94 provides that copies of annual return filed under section 92 shall be kept at 
registered office of the company.  

Further the copies of all the returns shall be open for inspection by any member, 
debenture-holder, other security holder or beneficial owner during business hours 
without payment of fees and by any other person on payment of such fees as may be 
prescribed under Companies (Registration office & fee) Rules, 2014. Further he may take 
a copy of the return on payment of such fees as may be prescribed in above said rules.  

Hence, Virat may inspect and take copy of Annual Return and not the Register of 
Investment in securities not held in company's name.  
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Q. Pioneer Fisheries Ltd. has borrowed an amount of Rs. 50 crore from a financial institution. 
The annual general meeting of the company was held on 1st September, 2015. Examining 
the provisions of the Companies Act, 2013, state as to who will sign and certify the annual 
return while filing the same with the Registrar of Companies after the annual general 
meeting.(June’16)     

Answer  

As per section 92 of the Act, every company shall prepare a return in E-form MGT 7 
containing the required particulars as they stood on the close of the financial year and 
signed by a director and the company secretary, or where there is no company 
secretary, by a company secretary in practice.  

Moreover, the annual return, filed by a listed company OR, by a company having paid-up 
capital of 10 crore rupees or more OR turnover of 50 crore rupees or more, shall be 
certified by a company secretary in practice (Form No. MGT 8), stating that the annual 
return discloses the facts correctly and adequately and that the company has complied 
with all the provisions of this Act.  

Here, it may be noted that borrowed amount is not any criteria for deciding about the 
authority/ eligibility of the person to sign and certify the annual return.  

Thus, in the absence of information about whether the company falls under the listing or 
paid up share capital or turnover category discussed above, it would not be wise to 
pronounce whether its annual return shall be signed and certified by a practising company 
secretary or not. 
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Q.. A2Z Management Services Limited is a listed company quoted at Bombay Stock Exchange 
Limited. The company closed its register of debenture holders in June and August 2016 
for 12 and 21 days respectively.  

             The Chief Financial Officer (CFO) of the company has informed the Secretary of the 
company to consider closing the register in December for another 15 days for some 
strategic reasons. Referring to the provisions of the Companies Act, 2013, examine the 
validity of the above action of the company.             (June’17) 

Ans. 

By virtue of the provisions of the Companies Act, 2013, as contained in section 91(1), a 
company may close the register of members or the register of debenture-holders or the 
register of other security holders for any period or periods not exceeding in the aggregate 
45 days in each year, but not exceeding 30 days at any one time. 

In the given case, A2Z management Services Limited has closed its register of debenture 
holders for 12 and 21 days in June and August, 2016 respectively. Therefore, the closure 
is within the time limits prescribed in section 91(1) as each closure has not exceeded 30 
days. 

 If the company closes the register again in December, 2016 for another 15 days, the 
aggregate closure during the year would be 48 days which will exceed the prescribed time 
limit of 45 days. 

Hence, the proposal of CFO of the company is not valid under the above provisions of 
the Companies Act, 2013. 
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Q7. Fabulous Ltd. is in the process of finalisation of its annual return. It is a listed company with 
paid-up capital Rs. 1 crore. The company seeks your advice on the following : 

 (1) Who will sign the return on behalf of the company ? 

(2) What are the requirements of certification of annual return by a practising Company 
Secretary? (June’18) 

Ans. 

(1) As per section 92 of the companies act, 2013, every company shall prepare its annual 
return containing the required particulars as they stood on the close of the financial year 
and shall be signed by a director and the company secretary, or where there is no company 
secretary, by a company secretary in practice. 

      Whereas in case of one Person Company and small company, the annual return shall be 
signed by the company secretary, or where there is no company secretary, by the director 
of the company. 

(2) Every listed company, or a company with paid up share capital of 10 crore or more or a 
company with turnover of Rs. 50 crore or more, shall be required to get a certificate by 
the practicing company secretary (PCS) stating the facts that the requirements of the 
companies act, 2013 and rules there to have been complied with and annual return 
discloses the facts correctly and adequately. 
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